Το άγαλμα και η γρίππη.

Αν και αυτονόητο, μοιάζει εντυπωσιακό. Η Καθολική Εκκλησία στην Ισπανία ζήτησε από πιστούς να μην φιλούν το άγαλμα του Αγίου Ιακώβου στη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα με το σκεπτικό ότι έτσι θα προστατεύσει τους πιστούς από το κίνδυνο μετάδοσης της νέας γρίπης. Συχνά οι εκκλησιαστικοί ηγέτες μένουν προσκολλημένοι στον παραδοσιακό τύπο, αρνούνται να προσέξουν την πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται μπροστά μας. Γι’ αυτό κάνει καλή εντύπωση η πρωτοβουλία της Εκκλησίας στην Ισπανία γιατί σκέφτηκε τους πιστούς και αρνήθηκε τη σιωπή απέναντι σε έναν πιθανό κίνδυνο.

Οι κανονισμοί μπορεί να αλλάζουν, οι κανονισμοί μπορεί να προσαρμόζονται ώστε να υπηρετούν τον άνθρωπο, τις ανάγκες μιας συγκυρίας όπως τώρα η προστασία από τον κίνδυνο της προσβολής από τη νέα μορφή του ιού της γρίπης. Συχνά η Εκκλησία προτιμούσε το γράμμα και όχι το πνεύμα της εποχής, αρνιόταν πράγματα αυτονόητα εν ονόματι της παραδοσιακής αντίληψης ότι έτσι ήταν τα πράγματα, δεν γίνεται να αλλάξει κάτι. Η ηγεσία της Ισπανικής Εκκλησίας με το παράδειγμα του αγάλματος του Αγίου Ιακώβου έδειξε ανοικτό πνεύμα να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός κινδύνου, δεν δίστασε να πάρει απόφαση και γι’ αυτό είναι μια αξιόλογη, μια θετική είδηση που ενδιαφέρει και άλλα θρησκευτικά δόγματα.

Ασφαλώς, το αυτονόητο δεν είναι είδηση. Είναι όμως είδηση όταν όσοι στο παρελθόν συχνά το αρνήθηκαν, τώρα, κάτω από την ανάγκη για επαφή με την πραγματικότητα, παίρνουν νέες αποφάσεις. Είναι πρόοδος!