Το άλλο στοίχημα

Έτσι ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Greentree για το κυπριακό. Στις 25 Ιανουαρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μα-κι Μουν δήλωσε ότι «ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα και ότι παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες των δύο ημερών ήταν εντατικές, επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος. Η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και τα Ηνωμένα ΈΘνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες- «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον Ειδικό μου Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σε αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Έχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ είναι αρκετά διαφωτιστικές. Η συνάντηση δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Είναι προφανές ότι η μετατόπιση της τ/κ πλευράς σε ορισμένα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, δεν βοηθά επί της ουσίας. Οι συνομιλίες βαδίζουν με βήμα σημειωτόν, ενώ είναι πρόδηλο ότι ουσιώδη ζητήματα του κυπριακού βρίσκονται δίπλα από το τραπέζι: το αδιέξοδο χρειάζεται να τύχει αλλαγής πλαισίου, χρειάζεται ένα νέο μομέντουμ με την ΕΕ να αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πλαίσιο. Για παράδειγμα μια «πολυμερής διάσκεψη» θα μπορούσε να συγκληθεί υπό την κοινή αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ και με τη συμμετοχή ενός «ευρωπαίου Ντάουνερ». Αυτό δεν προκύπτει με έναν αυτόματο τρόπο, ούτε γίνεται σε μια μέρα. Χρειάζεται η πρωτοβουλία, το σχέδιο, οι συμμαχίες, οι ξεκάθαροι σκοποί, η κινητοποίηση, η πειθώ που να δείχνει ότι ΟΗΕ και ΕΕ μαζί, μπορούν περισσότερα. Αυτή τη στιγμή το μπλοκάρισμα της ευρωτουρκικής διαδικασίας έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να περιπλέξει την διαπραγμάτευση στο κυπριακό. «Κυπριακό» σήμερα είναι η αναζωογόνηση της ευρωτουρκικής σχέσης με την επίλυση του κυπριακού να βρίσκεται στην κορυφή των προϋποθέσεων για να προχωρήσει. Η ΕΕ ως καταλύτης της λύσης αποτελεί την εναλλακτική οδό, ένα πιο σύνθετο έργο, ένα σχέδιο που προσφέρει περισσότερες ελπίδες.