Το αναξιόπιστο πρωτάθλημα

Το ποδόσφαιρο ελκύει τα φώτα της δημοσιότητας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τα δεδομένα και τις αντιλήψεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο όπως είδε τα φώτα της δημοσιότητας στο ΚΥΠΕ στις 3 Ιουλίου λέει πολλά. Η έρευνα, η οποία ήταν τηλεφωνική, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 σε δείγμα 1996 ατόμων, από τα οποία καταδείχθηκε ότι 962 άτομα, ή ποσοστό 48,2% είναι οπαδοί κάποιας ομάδας.

Διαβάζω από το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ τα εξής:

«Η έρευνα κατέδειξε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς του ποδοσφαίρου όπως η ΚΟΠ, η Δικαστική Επιτροπή, αλλά και η διαιτησία ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Κύπριοι φίλαθλοι θεωρούν το κυπριακό πρωτάθλημα ως πολύ αναξιόπιστο, πιο αναξιόπιστο και από το ελληνικό. Από αυτούς που απάντησαν ότι υποστηρίζουν κάποια ομάδα στην Κύπρο, το 55% δεν πήγε ποτέ στο γήπεδο φέτος, 25% πήγε τις ίδιες φορές με πέρσι, 12% λιγότερες φορές σε σχέση με πέρσι και 8% περισσότερες φέτος. Όπως ανέλυσε ο στατιστικολόγος Σ. Μπουλούκας, μειώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που πάνε στο γήπεδο καθώς αυτοί που πήγαν φέτος λιγότερες φορές είχαν μέσο όρο ηλικίας πάνω των 40 ετών ενώ αντίθετα αυτοί που πήγαν περισσότερες φορές ήταν κάτω των 30.

Όσοι δήλωσαν ότι πήγαν λιγότερες φορές στο γήπεδο από πέρσι, έθεσαν ως λόγους την ανάρμοστη συμπεριφορά οπαδών (42%), τη μείωση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος (42%) και τη χειρότερη διαιτησία (42%).

Σε σχέση με την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα προς τους θεσμούς του ποδοσφαίρου, το 87% εμπιστεύεται από λίγο έως καθόλου την ΚΟΠ, 89% από λίγο έως καθόλου την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ, 83% από λίγο έως καθόλου την Δικαστική, 87% από λίγο έως καθόλου τη Διαιτησία και την Επιτροπή Διαιτησίας, ενώ μόλις 35% εμπιστεύονται λίγο έως καθόλου τη διοίκηση της ομάδας τους.

Σε σχέση με την οπαδική προέλευση για αυτούς που δεν εμπιστεύονται καθόλου τους θεσμούς, η διαφοροποίηση προέρχεται κυρίως στους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Την ΚΟΠ δεν εμπιστεύονται το 39% των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, το 74% της Ομόνοιας, το 60% της Ανόρθωσης, το 51% του Απόλλωνα, το 76% της ΑΕΛ και το 61% της ΑΕΚ. Τη διαιτησία δεν εμπιστεύονται το 41% των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, το 74% της Ομόνοιας, το 66% της Ανόρθωσης και το Απόλλωνα, το 80% της ΑΕΛ και το 53% της ΑΕΚ.

Σε κάποιες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη διαιτησία, ποσοστά κοντά στο 70% των οπαδών απάντησαν ότι μερικοί διαιτητές ευνοούσαν σκόπιμα μια ομάδα με δική τους πρωτοβουλία, εκτελώντας οδηγίες που έπαιρναν από την ηγεσία της ΚΟΠ και εκτελώντας οδηγίες από διοικήσεις των ομάδων. Ποσοστό 75% αυτών που απάντησαν, δήλωσαν ότι ορισμένοι διαιτητές καθόρισαν την έκβαση του πρωταθλήματος. Σε ό,τι αφορά την οπαδική τους προέλευση, 48% των οπαδών του ΑΠΟΕΛ πιστεύουν ότι ορισμένοι διαιτητές καθόρισαν την έκβαση του πρωταθλήματος, 92% της Ομόνοιας, 82% της Ανόρθωσης, 85% του Απόλλωνα, 84% της ΑΕΛ και 96% της ΑΕΚ.

Όσον αφορά την αξιοπιστία του κυπριακού πρωταθλήματος, σε σχέση και με άλλα ευρωπαϊκά, μόλις το 13% απάντησαν ότι το θεωρούν πολύ ή μάλλον αξιόπιστο. Το Αγγλικό έλαβε 89% ως προς την αξιοπιστία, το Γερμανικό και το Ισπανικό 78%, το Ιταλικό 44% και το Ελληνικό 13%.

Τέλος, σε ερώτηση ποια ομάδα υποστηρίζουν σε Αγγλία και Ελλάδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ συγκέντρωσε το 32%, η Λίβερπουλ 15%, η Άρσεναλ 13% και η Τσέλσι 7%. Στην Ελλάδα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκεντρώνουν το 27% έκαστος στην προτίμηση των Κυπρίων οπαδών. Το 15% υποστηρίζει την ΑΕΚ και το 9% τον ΠΑΟΚ» (ΚΥΠΕ, 3 Ιουλίου).

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν γιατί το κυπριακό ποδόσφαιρο έπιασε πάτο. Η κοινή γνώμη διαθέτει γνώσεις, εμπειρίες ένστικτο. Ακούει, βλέπει, μαθαίνει. Το κυπριακό ποδόσφαιρο νοσεί και όσοι μπορούν να κάνουν κάτι, τώρα είναι η ώρα! Οι προσεχείς εκλογές για την ηγεσία της ΚΟΠ, η δυνατότητα να αλλάξει το καταστατικό της με στόχο τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού πλαισίου, αφορούν τον καθένα που πιστεύει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από μόνα τους, αλλά μπορούν να αλλάξουν αν όσοι διαμαρτύρονται αποφασίσουν να κάνουν κάτι: να συνεργαστούν! Αν αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες, ας μελετήσουν την έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ή ας αλλάξουν ενασχόληση. Το ποδόσφαιρο είναι σοβαρό θέμα και χρειάζεται σοβαρές αποφάσεις για να βγει από το τέλμα. Σε επανάληψη: «Η έρευνα κατέδειξε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς του ποδοσφαίρου όπως η ΚΟΠ, η Δικαστική Επιτροπή, αλλά και η διαιτησία ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Κύπριοι φίλαθλοι θεωρούν το κυπριακό πρωτάθλημα ως πολύ αναξιόπιστο, πιο αναξιόπιστο και από το ελληνικό». Ακούει κανείς;