Το άνοιγμα Παπανδρέου

Οι αναλύσεις και οι αριθμοί στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κρατούν τα ηνία των εξελίξεων στην Ελλάδα. Επίσης οι ίδιοι αριθμοί λένε ότι μειώνεται αισθητά η ψαλίδα και η ΝΔ πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες διαφορά. Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση αλλά και οι δημόσιες αντιπαλότητες κορυφαίων υπουργών γύρω από προβλήματα διαχείρισης κρίσεων. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πιο αξιόλογη απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επεσώρευσε η λαίλαπα της εξαετίας Καραμανλή. Συνεπώς κάθε εξέλιξη, ή κάθε πρόβλημα, ενέχει και το δημιουργικό της στοιχείο: εκτιμώ ότι ήρθε ο καιρός ο Γ. Παπανδρέου να οργανώσει την πολιτική του συστρατεύοντας μαζί του όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, να ανοίξει τις συμμαχίες του με στόχο να φέρει στη μάχιμη πολιτική παλαιότερες ή νεότερες δυνάμεις που θα βοηθήσουν τη συνολική προσπάθεια.

Η σημερινή εικόνα πάει μέχρις ενός ορίου αλλά, εκτιμώ, ότι δεν είναι σε θέση να δώσει πειστική διέξοδο στα κολοσσιαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Χρειάζεται συστράτευση των δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ που μπορούν να βάλουν πλάτη για έξοδο από τα αδιέξοδα. Δεν είναι ωφέλιμο σε μια τέτοια συζήτηση να διατυπωθούν ονόματα που σήμερα είναι εκτός δράσης και τα οποία πασιφανώς μπορούν να βοηθήσουν. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου παραμένει αδύνατο, θα μπορούσε να ήταν πιο ισχυρό αν αξιοποιούνταν πρόσωπα με πείρα, με αποδεδειγμένες ικανότητες και διεθνή εμπειρία μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ Αυτό που μετρά είναι να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να διευρύνει τη βάση των συμμαχιών πάνω στην έννοια της ευρείας κεντροαριστερής παράταξης. Δυνάμεις μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άνοιγμα, καθώς ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να έχει τα απάνω χέρι. Αν, παρ’ ελπίδα, στραβώσει το κλίμα όλα θα γίνονται κάτω από πίεση, γεγονός που θα επιβαρύνει τις κινήσεις του. Συνεπώς κάθε κίνηση, αυξάνει ή μειώνει το βεληνεκές της ανάλογα με το χρονικό της σημείο, γι’ αυτό και το «τώρα» αφορά την καλύτερη δυνατή απάντηση στις σημερινές δυσκολίες.