Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας»…

Πιο καταπελτικά δεν γινόταν. Με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές, οι Ευρωβουλευτές (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά) συγκρότησαν την πλειοψηφική λύση, παρά τα  τεχνάσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ψήφισαν ως εξής:

Α. «Εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers- Α. Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχίας, Ν. Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου, Β. Χόκστρα, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Τ. Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, και Τ Ντάλλι, πρώην υπουργός της Μάλτας και Ευρωπαίος Επίτροπος.

Β: Καλούν τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers.

Γ. Ζητούν από την Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Δ. Η Επιτροπή να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών μελών.

Ε: Η Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών- μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία.

Στ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις.

Ζ: Η Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» και χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής».

Σε μια κανονική χώρα, ο πολιτικός κόσμος, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, θα ζητούσε από τον Ν. Αναστασιάδη να υποβάλει την παραίτησή του. Ο ίδιος οργανώνει ταξίδια για να δείξει ότι όλα «κυλούν» κανονικά. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δεν εξαρτώνται από τους σχεδιασμούς του εσωτερικού παιγνίου στη Λευκωσία. Αυτή τη φορά είναι μέσα στις διαδικασίες η Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι μέσα η δυνατότητα για θέσπιση νέας νομοθεσίας. Επίσης: η δυνατότητα η ίδια η Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών- μελών. Μπορεί ο Ν. Αναστασιάδης να είναι βέβαιος ότι «οι αρχές των κρατών μελών (δεν) θα ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην (κυπριακή) επικράτειά (του)», αλλά τώρα ισχύουν όλα τα άλλα, αυτά που καθόρισε το Ευρωκοινοβούλιο με τις 578 ψήφους υπέρ.

Σειρά από δημοσιεύσεις στο διεθνή τύπο αποκαλύπτουν πως η Κύπρος είναι παρούσα σε κάθε σκοτεινή υπόθεση. Παραταύτα, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έκανε ούτε μία συζήτηση επί του θέματος σε επίπεδο ολομέλειας. Κανένας πολιτικός αρχηγός μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα, δεν οδήγησε το θέμα για συζήτηση εκεί, στο υψηλότερο, κοινοβουλευτικά επίπεδο. Στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής (27/10) παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορίου και Δικαιοσύνης, του Τμήματος Φορολογίας, της Αστυνομίας, της ΜΟΚΑΣ, του Έφορου Εταιρειών, της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Κανένας κρατικός φορέας δεν είχε να πει τίποτε, μόνο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μίλησε-εποπτικός έλεγχος για το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ», που «ξεκίνησε προχθές». Το δεύτερο δικηγορικό γραφείο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι το «Δημήτριος Α. Δημητριάδης ΔΕΠΕ» (πηγή: Ο Φιλελεύθερος 28/10). Η συζήτηση στην  Επιτροπή Θεσμών (27/10), με την σιωπή των αρμόδιων κρατικών φορέων, οδηγεί στον εκτροχιασμό της συζήτησης με διαδικαστικά τεχνάσματα και παραπομπή στον απροσδιόριστο χρόνο. Μόνη πραγματική πίεση προκύπτει από την ολοένα και εντονότερη συμμετοχή των εργαλείων που διαθέτει η ΕΕ για να παρέμβει σε τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Πραγματικά είναι κυριολεκτικά απίστευτο, πως ένας ηγέτης-κράτους είναι μέσα σε όλα τα γνωστά δημοσιεύματα και παρ’ όλα αυτά σφυρίζει αδιάφορα: Paradise Papers,  Pandora Papers, Transparency International, Al Jazzera, Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), 51% παράνομα διαβατήρια, 57 χρυσά διαβατήρια, κατά δήλωσή του, από το δικό του δικηγορικό γραφείο με δύο υποθέσεις επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Κύπρου. Η έρευνα της Επιτροπής βρίσκεται υπό εξέλιξη ακόμα και για την χρέωση μειωμένου ΦΠΑ 5% (αντί 19%) στις αγορές ακινήτων, που γίνονταν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Τόσο το δημόσιο όσο και η ΕΕ, «απώλεσαν εκατομμύρια ευρώ επειδή χρέωσαν μειωμένο ΦΠΑ, κατά παράβαση του κεκτημένου» (πηγή, «Ο Φιλελεύθερος», 16/7/21).

Ο Ν. Αναστασιάδης γνωρίζοντας το τι ακριβώς έκανε, φρόντισε από καιρό να σκορπίσει «συμπαίκτες» σε διάφορα επίπεδα. Τώρα εισπράττει στήριξη από αυτούς. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου ήταν ομιλητής στο 2th Global Residence and Citizenship Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη Henley & Partners στο Ντουμπάι,  4-6 Νοεμβρίου 2018.  Επίσης, γνωρίζοντας ότι μπορεί να του ξεφύγει κάτι, διορίζει έμπιστα πρόσωπα (άσχετα με το αντικείμενο) για να ελέγξουν τον τομέα της πληροφόρηση με χαρακτηριστική την περίπτωση Μ. Μιχαήλ, τέως στελέχους της PWC, που ανέβαλε την προεδρία του ΔΣ του ΡΙΚ.

Δύο κόμματα ζήτησαν ήδη την παραίτησή Αναστασιάδη-ΑΚΕΛ, Οικολόγοι. Είναι πέρα από πασιφανές ότι η κάθε μέρα παραμονής του Αναστασιάδη στην προεδρία του κράτους, προκαλεί τεράστια ζημιά στην Κύπρο. Διεθνώς δεν είναι σε θέση να πείσει για οτιδήποτε. Στα Συμβούλια συμμετέχει τύποις και ως συνήθως ανακοινώνει τι λέει ό ίδιος  και ποτέ τι είπαν οι άλλοι. Αλλά οι ηγέτες στην ΕΕ τον γνωρίζουν πολύ καλά, άλλωστε είναι Ευρωβουλευτές των ιδίων χωρών που ψήφισαν στις 21 Οκτωβρίου. Το Ευρωκοινοβούλιο, σχεδόν ομόφωνα, τον κατέγραψε στη λίστα των ατόμων που δικαιολογούν «ενδελεχείς έρευνες». Είναι απορίας άξιον τι τον κρατά ακίνητο στην καρέκλα…

Λάρκος Λάρκου