Το φυσικό αέριο, η Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Το Reuters στις 30 Νοεμβρίου αποκαλύπτει μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιρακινό Κουρδιστάν (ΙΚ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία που θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου  από την περιοχή του Κιρκούκ στο Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία. Τα δύο μέρη (Ερτογάν-Μπαρζανί) συμφώνησαν ως εξής:

  1. Η συμφωνία θα προχωρήσει εφόσον το Ιρακινό Κουρδιστάν κλείσει άλλη συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Το Reuters υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΙΚ στη  Βαγδάτη προνοεί ποσοστό από τα έσοδα της τάξης του 17% στο ΙΚ και το 83% στη Βαγδάτη, ένας υπολογισμός που βασίζεται στην πληθυσμιακή αναλογία του Ιράκ. Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων του ΙΚ Ashti Hawrami, δήλωσε ότι «τα τα χρήματα ανήκουν σε όλο το Ιράκ» και ότι Βαγδάτη και ΙΚ «μπορεί να οδηγηθούν σε μια νέα εποχή και τελικά οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο διαμοιρασμό των εσόδων σε ευθυγράμμιση με το σύνταγμα».
  2. Οι ανάγκες της τουρκικής αγοράς σε ενέργεια ανέρχονται σε 60 δις δολάρια ετησίως και τις    καλύπτει με αγορά ενέργειας από το Ιράν, τη Ρωσία και το Αζερμπαιτζάν και με αγορά υγροποιημένου ΦΑ από την Αλγερία και τη Νιγηρία. Θέλοντας να πετύχει το project η Άγκυρα είναι πολύ προσεκτική στη σχέση της με την Βαγδάτη διατυπώνοντας την άποψη ότι «σέβεται τις ευαισθησίες του Ιράκ σχετικά με την εδαφική του ενότητα και ότι η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θα βοηθήσει ολόκληρο το Ιράκ».  Η Τουρκία θα αγοράζει 20δις κυβικά μέτρα ανά έτος φυσικό αέριο από το ΙΚ μέσω αγωγού που θα γίνει μέσω Τουρκίας. Οι εισαγωγές θα αρχίσουν «ενωρίς το 2017» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters
  3. Πηγή προσκείμενη στη διαπραγματευτική διαδικασία ανέφερε στο Reuters  ότι «αυτή είναι η πιο περιεκτική συμφωνία στον τομέα της ενέργειας στην  ιστορία της Τουρκίας». Αυτή η δήλωση εξηγεί την αυξημένη προτεραιότητα που δίνει η Άγκυρα για να αποδώσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους στην Α. Τουρκία, (ΕΚΚ- Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, Οτσαλάν) κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταφοράς ενέργειας μέσω της Α. Τουρκίας είναι η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
  4. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου εμπεριέχει σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η στρατηγική συνεργασία Άγκυρας και Ιρακινού Κουρδιστάν φαίνεται να κτίζεται πάνω σε ισχυρά αμοιβαία συμφέροντα, γεγονός θα της δίνει την ισχυρή βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Από τη στιγμή που το ΙΚ προχωρεί σε αυτή την κατεύθυνση, το ένοπλο εγχείρημα του ΕΚΚ δεν έχει καμμιά πιθανότητα να αντέξει, καθώς το ίδιο το ΙΚ και ο ηγέτης του Μπαρζανί θα το εξαναγκάσουν να κλείσει τις βάσεις του στη Β. Ιράκ.
  5. Τα κράτη της περιοχής αναζητούν λύσεις στο επείγον πρόβλημα της προμήθειας ενέργειας και αυτό καθιστά την πολιτική στα ζητήματα αυτά ένα ζήτημα αναζήτησης συμμαχιών, αναζήτησης για την πιο γρήγορη και πιο φθηνή λύση για περισσότετο από ένα κράτη και μέσω αυτού στην προσπάθεια δημιουργίας νέων πόλων συνεργασίας στην περιοχή –Κύπρος-Ισραήλ, Κύπρος-Ισραήλ- Ελλαδα, Τουρκία-Ιράκ, Τουρκία- Ιρακινό Κουρδιστάν, Ρωσία-κράτη της περιφέρειάς της. Η ενεργειακή πολιτική αποκτά ολοένα και πιο μεγάλη σημασία και τα φώτα στρέφονται στην προσπάθεια για οικοδόμηση συμμαχιών και στην οργάνωση των προϋποθέσεων για περισσότερες λύσεις στην ενεργειακή πολιτική.