Το ΓΕΣΥ σήμερα…

Η υπόθεση της εφαρμογής ενός γενικού συστήματος υγείας (ΓΕΣΥ) στην Κύπρο δεν φαίνεται να προχωρά όπως δείχνουν τα στοιχεία. Ο Υπουργός Υγείας Χ. Πατσαλίδης δεν έχει υιοθετήσει τον ζήλο με τον οποίο δούλεψε το θέμα του ΓΕΣΥ ο προκάτοχός του Χ. Χαραλάμπους. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας ξάφνιασε πολλούς όταν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε για τα δύο χρόνια από την εκλογή του στην προεδρία έθεσε δύο προϋποθέσεις για να προχωρήσει το ΓΕΣΥ: πρώτο, να έχουμε καλά νοσοκομεία για να προχωρήσουν οι αυτονομήσεις, και δεύτερο,  διερωτήθηκε εάν οι γιατροί θέλουν να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.

Όταν τίθενται έτσι τα πράγματα, περίπου όπως η κότα και το αυγό, τότε το ΓΕΣΥ ουσιαστικά είναι εκτός των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση εγκαταλείπει ένα βασικό στόχο όταν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα διεθνή παραδείγματα λένε «προχωρήστε».

Είναι πολύ πιθανό αυτή η απόφαση να οφείλεται σε φόβο μπροστά από πιθανές αντιδράσεις ορισμένων φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία της εφαρμογής του. Η κυβέρνηση μάλλον προτίμησε την ακινησία, παρά να δώσει τη μεγάλη μάχη για να ξεπεραστούν μερικές συντεχνιακές αντιδράσεις. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης θέλει το ΓΕΣΥ, είναι μεγάλη ανάγκη η Κύπρος να αποκτήσει με έναν συγκροτημένο τρόπο πολιτική στα θέματα υγείας και να φύγουμε από τον σημερινό χαοτικό τρόπο παροχής υγείας. Η προώθηση του ΓΕΣΥ αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων μη προνομιούχων κυπρίων, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει κάνει καλή δουλειά, υπάρχει η πρώτη ύλη, ας μην πάει, λοιπόν, στο περιθώριο μια τόσο μεγάλη προσπάθεια…