Το Ισραήλ θα σώσει τις ΗΠΑ;

Είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να ζητήσει κάποιος από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν με ψυχραιμία αυτές τις ημέρες. Όταν ήταν εν αδίκω δεν το έπραξαν. Τώρα που είναι εν δικαίω, αισθάνονται ως πληγωμένος ταύρος. Αλλά, έτσι, οι εξελίξεις δεν έχουν σκοπό και κυρίως δεν έχουν μακροχρόνια στόχευση.

Η επίθεση κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν βάρβαρη, πρωτοφανής, και δολοφονική. Η τρομοκρατία είναι πλέον ένα κύριο συστατικό του διεθνούς συστήματος. Είναι για τις ΗΠΑ η νέα «Σοβιετική Ένωση», η νέα αυτοκρατορία του κακού. Έτσι, οι προτεραιότητες των ΗΠΑ που ρυθμίζουν αποφασιστικά την διεθνή ημερήσια διάταξη, έχουν πάρει σαφή δρόμο.

Πρώτα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και ύστερα πολλά άλλα. Αυτή η εξέλιξη έχει διεθνή νομιμοποίηση και βεβαίως έχει απόλυτη στήριξη από τους πολίτες στις ΗΠΑ. Να γιατί το Κυπριακό κάτω από αυτό το πρίσμα μάλλον θα οδηγηθεί σε νέα περιπλοκή. Ήταν που ήταν στην ατζέντα των ΗΠΑ στις κάτω προτεραιότητες, τώρα μάλλον θα πάει ακόμα πιο κάτω.

Το κύριο ζητούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ είναι απολύτως καθαρό. Ζητούν εκδίκηση ή θέλουν λύσεις; Πάνω απ΄όλα το γόητρο ή η μακροχρόνια σταθερότητα; Επιθυμούν το «νεκρός ή ζωντανός», ή έχουν διορατικότητα και υπομονή; Ενώ είναι παγκόσμια διακηρυγμένη θέση πως η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει, πως πρέπει όλα τα κράτη να συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση, μένει να απαντηθεί το κύριο συστατικό αυτής της εξέλιξης. Η απάντηση είναι να αναλυθούν τα βαθιά αίτια που προκαλούν την περιφερειακή αστάθεια, και αυτή με τη σειρά της εκκολάπτει το αυγό του φιδιού. Σε αυτή την ανάλυση, σκληρός πυρήνας είναι το όλο Μεσανατολικό ζήτημα, οι για δεκαετίες μη επίλυσή του, και οι τελευταίες τυφλές πολιτικές του Α.Σιαρόν.

Είναι ιδιαιτέρως κυνικό ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ να ταυτίζει δημοσίως τον Γ.Αραφάτ με τον Μπιν Λάντεν. Ο Γ.Αραφάτ έκανε πάρα πολλά για να προχωρήσει η διαδικασία του Όσλο. Ποιά διαδικασία ειρήνης θα προχωρήσει όταν του ζητούν να αρνηθεί τα στοιχειώδη; Πως θα υλοποιηθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα στη Μ.Ανατολή, εάν δεν είναι ζωντανός ο Γ.Αραφάτ;

Το Ισραήλ, λοιπόν, έχει στα χέρια του το κλειδί για να καταπολεμηθεί στη ρίζα της η Ισλαμική τρομοκρατία, είναι σε θέση να σταματήσει την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ. Το παρελθόν έλεγε πως οι ΗΠΑ έσωζαν το Ισραήλ. Τώρα ισχύει το αντίθετο. Χρειάζεται το Ισραήλ να πάρει νέες πρωτοβουλίες, να λύσει τα χέρια του Σ.Πέρες ώστε όλα τα δεδομένα στο μεσανατολικό να αποκτήσουν μια ελπίδα ειρήνης, να γυρίσει η σελίδα της απελπισίας. Το Ισραήλ, έστω μονομερώς, ας οριοθετήσει τα σύνορα του, μπορεί να προχωρήσει η κανονική λειτουργία του κράτους των Παλαιστινίων, και το ζήτημα της Ιερουσαλήμ να είναι μια εκκρεμότητα για την επόμενη γενιά πολιτών και πολιτικών.

Το Τζιχάντ (θρησκευτικός πόλεμος) έρχεται από το Κοράνι, αλλά δεν σταματά εκεί. Φύλαρχοι και ομαδάρχες το μετατρέπουν σε σκοπό ζωής, φανατίζουν τους οπαδούς τους με τον πιο τυφλό τρόπο. Στο Αφχανιστάν, στο Λίβανο, στο Ιράκ, βρίσκεις το φανατισμό που οδηγεί στις τυφλές πρακτικές του «τζιχάντ με το ξίφος». Μέσα στο Ισραήλ ο Γ.Ραμπίν δολοφονήθηκε απ΄ανάλογες –έστω και ανάποδα- ιδεοληψίες. Δέχθηκε σφαίρες ως ο προδότης του «περιούσιου λαού».

Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Πυρήνας κάθε εξέλιξης είναι το Μεσανατολικό γι΄αυτό εάν δεν κινηθούν τα πράγματα προς τα μπρος, οι ΗΠΑ θα κτυπήσουν, αλλά η ουσία του αδιεξόδου θα παραμένει. Έτσι, όλοι θα κυνηγούν την σκιά τους, ενώ ο κόσμος έκπληκτος θα ζει στον αστερισμό του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 μπορεί να γράψει ιστορία. Όχι εκδικήσεων και εφάπαξ ρυθμίσεων. Με συντονισμένες δράσεις από ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ο.Η.Ε., να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις στο Μεσανατολικό ζήτημα. Έτσι θα αφαιρεθεί το περίβλημα μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο δολοφονικός ισλαμισμός, θα σβήσει το θερμοκήπιο των κάθε είδους Λάντεν. Αυτή η εξέλιξη είναι το κύριο στοίχημα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπους και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Α.Σιαρόν.