Το Λιβανέζικο μυστικό…

Η Υπουργός Εξωτερικών Ε. Κοζάκου- Μαρκουλή μεταβαίνει στην Αίγυπτο και στο Λίβανο για συνομιλίες σχετικά με τα νέα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις-ΑΟΖ, κυρίως. Το τοπίο στην Αίγυπτο είναι θολό καθώς δεν είναι βέβαιη η νέα πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει η χώρα μετά την ανατροπή Μουμπάρακ. Στο Λίβανο τα πράγματα είναι σαφή-καθώς η επιρροή της Τουρκίας στην κυβέρνηση του Λιβάνου φαίνεται σημαντική. Ο λιβάνιος ΥΠΕΞ Α. Μανσούρ θεωρεί ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια» τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέβαλε το Ισραήλ στον Ο.Η.Ε.

Με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ απορρίπτει τη χάραξη των συνόρων που παρουσιάσθηκε από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία –σύμφωνα με τον Μανσούρ- «παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Λιβάνου. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων του Λιβάνου επί μίας ζώνης έκτασης τουλάχιστον 860 τετρ. χλμ. και απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια. Ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή μίας διένεξης».

Το Ισραήλ και ο Λίβανος διατυπώνουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε σχέση με την οριοθέτηση της ανάμεσά τους ΑΟΖ. Μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ το θέμα πήρε πιο σημαντικές διαστάσεις γεγονός που έφερε το Λίβανο πιο κοντά στην Τουρκία. Η επίσκεψη της Ε. Μαρκουλή στη Βηρυτό ίσως δώσει κάποιο φως στις σχέσεις Κύπρου-Λιβάνου σχετικά με την ΑΟΖ. Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν σημαντικό βήμα μπροστά, συμφώνησαν στην οριοθέτησή της αλλά στην πορεία η Βουλή της χώρας αποφάσισε πάγωμα της διαδικασίας….