Το μέγαρο στα δύο…

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) εκφράζει ανησυχίες «για τυχόν υπονόμευση του έργου που αφορά την ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού (ΜΠ)». Σε σχετική ανακοίνωση τύπου η Εταιρεία αναφέρει ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στα διάφορα νέα προσκόμματα που παρουσιάζονται «και τα οποία τείνουν να υπονομεύσουν την εκτέλεση του όλου έργου…το έργο είναι ένα ώριμο για εκτέλεση αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα αποτελέσει πνευματικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη της Λευκωσίας, αλλά για όλη την Κύπρο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει κέντρο μουσικών συναυλιών, χώρο συνεδριακών διοργανώσεων, εκπαιδευτικό κέντρο, κέντρο εικαστικών και άλλων εκθέσεων, χώρο εστίασης και κοινωνικής συνάθροισης, αστική πλατεία και υπαίθριο συναυλιακό χώρο μεγάλης χωρητικότητας, πάρκο και υπόγειο χώρο στάθμευσης. Επιπρόσθετα, το έργο αυτό θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, αφού με τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας».

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας αναφέρει, επίσης, ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, αφού εγκρίθηκε η αποδέσμευση του κονδυλίου για να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη θέση ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το έργο αφού εντός των ημερών θα υποβληθούν και οι προσφορές για την ανέγερση του».

Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της ΕΤΑΠ δίνει μια ακόμα αφορμή για να συζητηθεί το επίμαχο: ποιος έχει αναλάβει την οικονομική πτυχή της ανέγερσης του ΜΠ;  Όλη η Κύπρος θυμάται ότι ήταν μια πρωτοβουλία ιδιώτη ή ιδιωτών, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Τελικά αυτή η πρωτοβουλία μέσα από μια ανεξήγητη ασάφεια στη συνέχειά της κατέληξε να θέσει το ΜΠ μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι να γίνει θέμα δημόσιου διαλόγου και αντιπαράθεσης.  Στη δική μου κρίση οι μεγάλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι δείγμα ισχύος μιας κοινωνίας. Ωστόσο, το πλάνο μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας έπρεπε να ήταν μακροχρόνιο, ας πούμε πρόβλεψη δαπάνης μέχρι την υλοποίησή του και όχι στην πρώτη δυσκολία να καταφύγει στο κράτος. Η ουσία είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για μέτρα περισυλλογής. Τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση της ΕΤΑΠ ήρθε στη Λευκωσία κλιμάκιο της τρόικας. Δεν καταλαβαίνω: η ΕΤΑΠ δεν είδε αυτή την σημαντική αλλαγή;

Το ΜΠ ως ένα πρωτοβουλιακό έργο ομάδας από Μαικήνες είναι (ήταν) μια πολύ καλή ιδέα. Το ΜΠ ως τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μια ανέφικτη ιδέα. Το ΜΠ ως έργο ακριβώς δίπλα από το ήδη ανεγερθέν θέατρο του ΘΟΚ είναι μια άστοχη ιδέα.