Το μεσανατολικό σε νέο ρυθμό

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι δήλωσε στις 19 Ιουλίου στο Αμμάν ότι «έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δημιουργεί μια βάση για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς. Η συμφωνία αυτή, βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία οριστικοποίησης». Έτσι ο επικεφαλής παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ και η ισραηλινή Υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον στο τέλος Ιουλίου για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τζον Κέρι στις 30 Ιουνίου στην τέταρη στη σειρά επίσκεψή του στη Μ. Ανατολή, έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο», ενώ ο Φρανκ Λόουενστιν, ένας από τους συνεργάτες Κέρι, έμεινε στην περιοχή για συνέχιση των επαφών επί του εδάφους. Στόχος ήταν να ετοιμαστεί ένα κείμενο που θα βοηθήσει στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα φαίνεται πως η πρωτοβουλία βασίζεται στα εξής στοιχεία:

διαπραγματεύσεις για έξι ως εννέα μήνες, μερικος συμβιβασμός των παλαιστινίων στο ζήτημα των οικισμών με πάγωμα της οικοδόμησης οικισμών από το Ισραήλ έξω από τα όρια των ήδη υφισταμένων οικισμών στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ να απελευθερώσει 103 Παλαιστινίους οι οποίοι κρατούνται από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο, (1993), οικονομική ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας  στη Δυτική Όχθη μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα με έμφαση στην τεχνολογία και τον τουρισμό.

Δύο γεγονότα συνέβαλαν στην επιτυχή προσπάθεια Κέρι. Πρώτο και σημαντικότερο, η συνεπής εργασία της Ομάδας Κέρι, η επιμονή για πρόοδο με συνεχείς επισκέψεις, και, η εισαγωγή μιας νέας μεθόδου που θα αποκολλούσε την διαδικασία από το προηγούμενο στάδιο της πλήρους απραξίας, και,

δεύτερο, η δημοσιοποίηση νέων κανονισμών που υιοθέτησε η ΕΕ για το Ισραήλ στις 17 Ιουλίου και οι οποίοι αποκλείουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση σε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν περιοχές πέραν των συνόρων του Ισραήλ όπως ήταν το 1967.  «Οι κανονισμοί θα ισχύσουν για προγράμματα όλων των ειδών από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, μέχρι τον αθλητισμό και τις ιδιωτικές εταιρείες και πρωτοβουλίες και αποκλείουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ,  τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψώματα Γκολάν» ( ρεπορτάζ Β. Αρεταίος, Εφ. Πολίτης, 18 Ιουλίου).

Η πρωτοβουλία Κέρι που συνδυάστηκε με πέντε επί τόπου επισκέψεις σε χρονικό διάστημα λιγότερο από πέντε μήνες στην ηγεσία του αμερικάνικου ΥΠΕΞ, και το σαφές μήνυμα της ΕΕ προς το Ισραήλ μέσω των κανονισμών για τα προγράμματα που ερμηνεύετε καθαρά ως «προχωρήστε σε συμβιβασμό με τους παλαιστινίους», έφεραν το πρώτο αποτέλεσμα -νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Λίβνι και Ερεκάτ.  Οι δυσκολίες παραμένουν. Ωστόσο, το βήμα μπροστά μετά από τρία χρόνια μηδενικής επικοινωνίας είναι σημαντικό. Οι συνομιλίες διαθέτουν ρεαλιστική βάση για να μπουν στα πιο δύσκολα.