Το ΠΑΣΟΚ του Νοέμβρη.

Οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 11 Νοεμβρίου 2007. Με ποσοστό 55, 5% ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ για τριετή θητεία, καθώς ο βασικός του αντίπαλος Ε. Βενιζέλος πήρε 38.5%, ενώ το αουτσάιντερ Κ. Σκανδαλίδης 5.7 %. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα, συνεπώς συνάντησαν με επιτυχία το αδιευκρίνιστο του εκλογικού σώματος-μαζί μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο εγχείρημα της εκλογής έγινε κατά τρόπο που αξίζει σε ένα Κίνημα με ιστορία και μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Δημιούργησε αίσθηση και πέραν της Ελλάδας η συμμετοχή περίπου 800.000 μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αυτή. Μόνο στη διαδικασία για την εκλογή νέου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία στις 15 Οκτωβρίου 2007 είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή κλίμακα-ψήφισαν 3 εκατομμύρια μέλη και φίλοι.

Η επανεκλογή Παπανδρέου δημιουργεί περισσότερες ευθύνες για τον ίδιο. Οι κινήσεις του μετά την ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, απεδείχθησαν επιτυχείς και έπεισαν το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ ότι αξίζει και δικαιούται μια ακόμα ευκαιρία. Ο ίδιος έπεισε σε τρία επίπεδα: αυτοκριτική στάση για την ήττα, ανάληψη της ευθύνης για όλα όσα δεν έγιναν σωστά στην προηγούμενη τριετία και με το σλόγκαν «είδα, έμαθα, ωρίμασα», πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και τελικά έκοψε πρώτος το νήμα.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Είναι απολύτως σαφές ότι ο χρόνος απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και αποφασιστικές κινήσεις από το ΠΑΣΟΚ έτσι που η δημόσια συζήτηση να αλλάξει ρότα και να επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και στην πραγματική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πώς αυτά θα επιλυθούν. Το ενωμένο, πολυσυλλεκτικό, πειστικό ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να πείσει σύντομα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, να πείσει ξανά ότι μπορεί να το εμπιστευτεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση -όποτε και αν αυτή γίνει…