Το ποδόσφαιρο ως έγκλημα!

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη προσπάθεια για διερεύνηση της πίσω πλευράς του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε τη βαρύτητα που έχει πλέον η UEFA στα εσωτερικά ζητήματα των ομοσπονδιών. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να ξετυλιχθεί το κουβάρι: η UEFA μελέτησε τα στοιχεία για το οργανωμένο στοίχημα στην Ελλάδα και έστειλε το πόρισμά της στις ελληνικές αρχές. Αυτές με τη βοήθεια άλλων κρατικών υπηρεσιών έφτασαν στην παρακολούθηση, στα στοιχεία, στις συλλήψεις, στην εισαγγελική έρευνα.

Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα και έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι εύκολο, ούτε και η προϊστορία βοηθά. Παλαιότερες προσπάθειες χάθηκαν στα μισά του δρόμου. Αυτή η περίπτωση όμως δύσκολα μπορεί να κολλήσει γιατί το υλικό είναι πέρα από συντριπτικό. Παράνομα και μεθοδευμένα στοιχήματα, αλλοίωση αποτελεσμάτων, έλεγχος μέρους της διαιτησίας, κύκλωμα διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, παροχή προστασίας στα μέλη του κυκλώματος μετά την τέλεση του αδικήματος, συνδυασμός με νονούς της νύχτας, ολόκληρος κόσμος που ζούσε από την παράνομη εκμετάλλευση του απλού πολίτη που ήθελε να πάει ποδόσφαιρο ή να δοκιμάσει τη τύχη του στις προβλέψεις ποδοσφαιρικών αγώνων.

Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ταχύτατα αυτή η ιστορία και οι παράνομες ενέργειες να οδηγήσουν την ομοσπονδία και την ΄πολιτεία σε τελικές αποφάσεις: οι ομάδες που έχουν προέδρους αυτού του είδους να εκπέσουν από τους «τίτλους» που έχουν λάβει  γιατί αυτοί αποκτήθηκαν με δόλιο τρόπο. Είναι το ελάχιστο από τα ζητούμενα σε αυτή τη φάση: τιμωρία των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο και αφαίρεση κάθε τίτλου που αποκτήθηκε με στημένες διαιτησίες.

Είναι σημαντικό και χρειάζεται να το θεωρούμε ως θετικό κεκτημένου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: η ποδοσφαιρική της ηγεσία παίζει πραγματική μπάλα και αυτό βοηθά τις ομοσπονδίες να κάνουν το έργο τους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Επιτέλους κάτι γίνεται και αυτό σε συνδυασμό με ενέργειες σε άλλες χώρες δείχνει ότι η ηγεσία Μ. Πλατινί φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα…