Το τέλος ενός “εθνικού συμβουλίου”

Η παλαιότερη συζήτηση με στόχο να αποκτήσουμε ένα καλύτερο Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ) είχε κάποιο νόημα. Όλοι πίστευαν ότι λέγοντας κάποιες σκέψεις βοηθούσαν για έναν «καλό σκοπό». Προτάσεις από κόμματα, εισηγήσεις από πρόσωπα που ήθελαν να βοηθήσουν, κανονισμοί λειτουργίας κλπ. Το μένει σήμερα από όλα αυτά; Οι αποκαλύψεις, οι διαρροές των τελευταίων συνεδριάσεων, το κλίμα εντός (Απρίλιος, Αύγουστος) βεβαιώνουν ότι ο κύκλος της επιπολαιότητας οδήγησε το ΕΣ στο τέλος του. Το ΕΣ διαθέτει μηδενική αξιοπιστία, ουδείς αναμένει κάτι από αυτό. Πολλά έχουν αλλάξει, το σκηνικό πλέον δεν μπορεί να προσφέρει κάτι δημιουργικό, ο πάτος είναι εδώ. Τι θα γίνουν οι προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του; Απλά θα καταγραφούν στην ιστορία ως προτάσεις με καλές συστάσεις, άλλωστε, ποιος μπορεί να τις εφαρμόσει;.

Το ΕΣ κατ’ ουσίαν αφορούσε και αφορά την ποιότητα, τις κατευθύνσεις, το επίπεδο της ε/κ πολιτικής ελίτ, και όχι μόνο κάποιες προτάσεις για συνεργασία σε επίπεδο ΕΣ. Ότι εξελίσσεται σήμερα είναι απότοκο του άθλιου μικροκομματισμού που σάρωσε τα πάντα εν ενόματι του κυπριακού και της Κύπρου. Συνεπώς ότι εξελίσσεται σήμερα δεν διορθώνεται με εισηγήσεις οργανωτικού χαρακτήρα (υποεπιτροπές, επιστημονικό προσωπικό κλπ) γιατί η θέληση για συνεννόηση είναι ανύπαρκτη. Άλλωστε οι επιστήμονες είναι χρήσιμοι γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν, όχι γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα.

Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο: το κυπριακό ζει σε μια παρατεταμένη ακινησία, οι κίνδυνοι είναι χειροπιαστοί και μερικοί «άδουν» αμέριμνοι για την πιθανή ταϊβανοποίηση της κατεχόμενης πατρίδας μας, αδιάφοροι για όσα θα συμβούν σε περίπτωση που οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες στο τέλος αυτού του χρόνου. Η φανερά πιο αδύνατη θέση της ε/ πλευράς στο διεθνές πεδίο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της κατάρρευσης της χρησιμότητας του ΕΣ. Μπορεί να γίνει κάτι; Μάλλον απίθανο, όσοι δοκίμασαν να βοηθήσουν, εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Σήμερα κυριαρχεί το προσωπικό μίσος και οι κομματικές σκοπιμότητες. Τι χρείαν έχωμεν ενός σοβαρού Εθνικού Συμβουλίου;

Λάρκος Λάρκου