Το τέλος της παράστασης.

Το «θέμα Ζαχόπουλου», πρώην Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), κυριαρχεί στην ελλαδική πολιτική σκηνή και όψεις του γίνονται ολοένα και πιο γνωστές και στην Κύπρο. Το ουσιώδες του πράγματος είναι να δει κανείς τα πράγματα πέρα από το «ροζ» φακό τους και να αναλύσει το πολιτικό τους περιεχόμενο. Από τα στοιχεία που έχουν έως τώρα δει το φως της δημοσιότητας βεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι η ΝΔ παραμένει ένα βαθιά αναχρονιστικό κόμμα, καθοδηγούμενο από τις παλιές συνήθειες μιας δεξιάς με πελατειακή συγκρότηση.

Τα ερωτήματα είναι πτυχές της ιδεολογικής της γραμμής.

1 Πώς στελέχωσε τις Επιτροπές και τις Διοικήσεις Οργανισμών Πολιτισμού και Μουσείων; Δέστε τις Επιτροπές στο χώρο που επόπτευε ο Κ. Καραμανλής (τότε και ΥΠΠΟ, με ΓΓ τον Χ. Ζαχόπουλο). Τα κριτήρια ευτελή: η παρέα, οι κολλητοί, οι συγγενείς.

2 Ποια ήταν η πηγή της ρήξης ανάμεσα στον πολιτικό προϊστάμενο και τη συνεργάτιδά του; Οι προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, οι διαβλητοί διαγωνισμοί, οι επιτυχίες όσων είχαν «γαλάζιο διαβατήριο». Όσοι έμειναν απ’ έξω και γνώριζαν κάπως τα από μέσα, θέλησαν να πάρουν τη ρεβάνς.

3 Ποια είναι η λειτουργικότητα του ΑΣΕΠ επί ΝΔ; Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού υπήρξε ένας ανεξάρτητος θεσμός που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και περιόρισε τις πρακτικές των εξυπηρετήσεων στο χώρο του δημοσίου. Η ΝΔ παρουσίασε ένα ρεσιτάλ αποκαθήλωσής του και μία πτυχή του παρουσιάστηκε εκ νέου στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας εξ αφορμής της υπόθεσης Ζαχόπουλου.

4 Γιατί ο Κ. Καραμανλής αυτοδιορίστηκε Υπουργός Πολιτισμού το 2004 με «αναπληρωτή» τον Χ. Ζαχόπουλο; Το δίδυμο δεν είχε κανένα στόχο ή κατευθύνσεις στα ζητήματα πολιτισμού. Το δίδυμο είχε μία μόνο πολιτική: να διαχειρίζεται την τρέχουσα επικαιρότητα με στόχο να επιβάλει τον κομματικό κλοιό πάνω στους φορείς που συνδέονται με τον πολιτισμό.

5 Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί η πολιτιστική Ελλάδα; Ο πολιτισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται ως προνομιακό πεδίο, να δουλεύει σε ένα άλλο επίπεδο σε πολιτικές, σε πρόσωπα, σε επιλογές. Ένα Υπουργείο που κόσμησε με τα χαρίσματά της μια Μελίνα, κατάντησε να είναι μηχανισμός αποχαρακτηρισμών αρχαίων μνημείων για να γίνουν οικόπεδα, χώροι στάθμευσης και πολυκατοικίες.

6 Μπορεί, έστω και έτσι, να γίνει κάποια σύγκριση; Ας θυμηθούμε ότι η ΝΔ πέτυχε να πείσει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι οι προηγούμενοι ήταν «κακοί», «διεφθαρμένοι», «καθεστωτικοί». Τώρα σιωπούν.Τι να πουν άλλωστε; Η πολιτική ως τρόπος του θεάτρου απέτυχε. Η «εικονική πραγματικότητα» που δημιούργησε ο Κ. Καραμανλής ραγίζει.Τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν τα πράγματα με τρόπο που η κοινή γνώμη να μάθει όσο γίνεται λιγότερα και να συγκρίνει όσο γίνεται ελαστικότερα…