Τρείς παίκτες, μια ειρήνη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα» στις 24 Μαρτίου «η Συρία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Μόσχα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κέρι είπε ότι «η σοβαρή προσέγγιση έχει επιτρέψει τη συνεργασία μας, έχει κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων στη Συρία και στις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος για την ειρήνη. Ο λαός της Συρίας και οι πολίτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να μυρίσουν τις πιθανότητες του τι σημαίνει η τεράστια μείωση της βίας και η λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας. Κύριε πρόεδρε (Πούτιν) , γνωρίζω ότι έχετε ιδέες και ότι έχετε ήδη λάβει μία πολύ κρίσιμης σημασίας απόφαση για την απόσυρση των δυνάμεών σας από τη Συρία και φυσικά έχουμε και εμείς κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά πρόοδος στη Γενεύη και να ξεκινήσει η πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά της μετάβασης».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη του Κέρι να βοηθήσει στο να συμβιβάσουν ΗΠΑ και Ρωσία τις διαφορές τους για την Ουκρανία και τη Συρία. Ο ρώσος πρόεδρος είπε: «Αυτά που έχουν επιτευχθεί στη Συρία οφείλονται στη στάση του αμερικανού προέδρου Ομπάμα». Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλύτερο σε σχέση με εκείνο προηγούμενων συναντήσεων, επισημαίνουν αναλυτές.

Το «Βήμα» γράφει επίσης ότι «ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία σημείωσε ότι η ημερομηνία – στόχος για να ξεκινήσουν ξανά οι έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό είναι η 9η Απριλίου. Ο Σταφάν ντε Μιστούρα ολοκληρώνοντας τον τωρινό γύρο των συνομιλιών, είπε ότι τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι «δεν υπήρξαν αποχωρήσεις, δεν υπήρξε δράμα» στις συνομιλίες που διήρκεσαν 10 ημέρες. Η συριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση και σημειώνει ότι επιθυμεί οι συνομιλίες να συνεχιστούν μετά τις 13 Απριλίου. Η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τις εκλογές φάρσα, απορρίπτει την πρόταση αυτή.

Ο Ντε Μιστούρα επιδιώκει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «το νωρίτερο» στις 9 Απριλίου, αλλά «εάν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να έρθουν στις 13 ή 14, είναι ευπρόσδεκτοι».

Το ρεπορτάζ στο «Βήμα» δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για πιθανές εξελίξεις στο συριακό. Χωρίς αμφιβολία ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να αλλάξουν το ρου των πραγμάτων. Είναι οι χώρες που μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό στη Συρία και να συμβάλουν αποφασιστικά σε μια επιτυχή ειρηνευτική διαπραγμάτευση. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει λύσεις στο ζήτημα Άσαντ, οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν άλλες δυνάμεις που ενεργούν στο όνομα της συριακής αντιπολίτευσης. Ουδείς αγνοεί το στοιχείο πως η Ρωσία χρειάζεται να διατηρήσει το πλεονέκτημα που διαθέτει στη Συρία με τις δύο βάσεις που διαθέτει εκεί ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο αναγκαίο για τη πολιτική ισορροπία όπως θα διαμορφώνεται στην περίπτωση που θα συμφωνηθεί μια διαδικασία μετάβασης στη Συρία.

Η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη αποκτά ολοένα και πιο πολύπλοκες διαστάσεις, και σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όλα έχουν γίνει πιο εκρηκτικά. Η βάση μιας πραγματικής λύσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του συριακού. ΗΠΑ και Ρωσία καθοδηγούν τις εξελίξεις στο συριακό. ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ καλούνται να λάβουν μεγάλες αποφάσεις που να κοιτάζουν την μεγάλη εικόνα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σήμερα είναι επιβεβλημένη η ταυτόχρονη κινητοποίηση για το τερματισμό της συριακής κρίσης, με τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τερματισμό των κυρώσεων της Ρωσίας κατά δυτικών συμφερόντων και της δημιουργίας μιας καλύτερης συνεννόησης στο τρίγωνο Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες. Το σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα (προσφυγικό, τρομοκρατία) θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στη ρίζα του μόνο με αυτή την αλλαγή πολιτικής από τους τρεις κύριους παίκτες.