Τρείς προτάσεις και μια αυταπάτη

Οι απόψεις που διαχρονικά υποστήριζε ο Τ. Παπαδόπουλος ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία ανάμεσα στους ε/κ. Τα εκλογικά ποσοστά που λάμβανε το προσωπικό του κόμμα, η «Ένωση Κέντρου» ( 2 με 3 %) είναι χαρακτηριστικά ποσοστά για να πούμε βάσιμα ότι η άποψή του δεν είχε λαϊκό έρεισμα. Ωστόσο ο ίδιος ο Τ. Παπαδόπουλος με πολιτική διορατικότητα, αξιόλογη υπομονή και με πολύ καλούς χειρισμούς έγινε ηγέτης του ΔΗΚΟ σε διαδοχή του Σ. Κυπριανού. Έτσι απέκτησε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο και ασφαλώς μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Προφανώς η συμμαχία του με το ΑΚΕΛ το 2002 ήταν μια μεγάλη προσωπική επιτυχία του.

Η συμμαχία με το ΑΚΕΛ άλλαξε τα δεδομένα και διαμόρφωσε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του έκανε την μειοψηφία των ιδεών Τ. Παπαδόπουλου πλειοψηφία.

Συνολικά εκτιμώ ότι οι ιδέες που η ανάλυσή τους οδηγεί στην εκ των πραγμάτων «συμπάθεια» στο σημερινό στάτους κβο στο εθνικό ζήτημα είναι περίπου 25% ανάμεσα στους ε/κ.

Σήμερα με τις αποφάσεις που πήρε το ΑΚΕΛ όλα είναι πιο φυσιολογικά: οι τρεις υποψηφιότητες, οι τρεις προτάσεις ΔΗΣΥ (Κασουλίδης), ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ –ΕΥΡΩΚΟ (Παπαδόπουλος) και ΑΚΕΛ (Χριστόφιας), δίνουν την ευκαιρία για μια πιστή αποτύπωση των πραγματικών ρευμάτων ανάμεσα στους ε/κ. Είναι μια μεγάλη πρόοδος στο πολιτικό μας σύστημα το ότι για πρώτη φορά οι τρεις αυτές γραμμές εκτίθενται στον εκλογικό στίβο κατ’ αυτόν τον τρόπο -από το ΄60 έως σήμερα.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την «τριμερή» αντιπαράθεση οι πολίτες να ακούσουν θετικές προτάσεις, να κατανοήσουν μέσα σε ένα ήπιο κλίμα τις εισηγήσεις ενός εκάστου υποψηφίου/σχηματισμού. Η στρέβλωση που για χρόνια κυριάρχησε –με τις περίφημες συμμαχίες του ανάποδου- δημιούργησε ψευδείς εικόνες και πλαστές κοινωνικά εκπροσωπήσεις.

Κρίνω ότι οι ιδέες που υποστηρίζουν ως τελική «λύση» τη διατήρηση του σημερινού στατους κβο στο κυπριακό και που ιδιατέρως συμπαθούν τη γραμμή Παπαδόπουλου, ήταν και είναι σταθερά μειοψηφικές ανάμεσα στους ε/κ . Σε ορισμένο χρόνο ορισμένοι τις είδαν ως παντοδύναμες και κυρίαρχες. Επρόκειτο περί αυταπάτης. Σύντομα θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν μέλλον-όπως δεν είχαν ούτε και παρελθόν…