Τριτοβάθμια εκπαίδευση για 60 χιλιάδες

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι στη γεωγραφική ζώνη που καλύπτει το ψευδοκράτος, εξελίσσεται μια πολύ σημαντική αλλαγή στο χώρο της παιδείας με ισχυρές επιδόσεις ειδικά στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Μουτλού Ατασαγιάν, «υπουργός» παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού», δήλωσε σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ,  ότι «στόχος είναι οι 60.000 φοιτητές». Τα στοιχεία που αναφέρει είναι χαρακτηριστικά: «Το 2009 όταν το κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανέλαβε την εξουσία, ο αριθμός των φοιτητών στα κατεχόμενα ήταν 43.072, ενώ σήμερα έφθασε τους 55.494. Ο αριθμός των φοιτητών από την Τουρκία φθάνει τις 31.968 από τις 29.357, των Τ/κ από 10.096 σε 11.883 και από τρίτες χώρες, όπως Νιγηρία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και Πακιστάν, από 7.606 σε 11.643» Συμπλήρωσε δε ότι «θα επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν για αύξηση του αριθμού φοιτητών στις 60.000».

Οι ονομασίες των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Κυρήνειας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης ΑνατολήςΕυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ΛεύκαςΔιεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι για αρκετά χρόνια η εισροή φοιτητών στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελούσε μια κύρια πηγή εισοδήματος σε σχέση με την οικονομική του κατάσταση, ενώ το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός έχει βελτιώσει τους αριθμούς του. Άρα σήμερα, τουρισμός και τριτοβάθμια εκπαίδευση αναδεικνύονται στους κύριους παράγοντες εισαγωγής συναλλάγματος για το ψευδοκράτος, καθώς επίσης και ένα σύνδεσμο παιδείας με τις χώρες προέλευσης των φοιτητών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι σκέφτηκαν έγκαιρα, επένδυσαν σε ένα τομέα, είχαν επιμονή σε αυτό και τελικά τα πράγματα φαίνεται να αναδεικνύουν την κατεχόμενο Κύπρο σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό χώρο για μια σειρά από χώρες, κατά βάση προερχόμενες από το ισλαμικό τόξο.

Δεν έχει νόημα, δεν χρειάζεται συγκρίσεις σε αριθμούς και υποδομές με τα Πανεπιστήμια στα εδάφη υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χρειάζεται όμως μια σημείωση: το ψευδοκράτος απέτυχε σε μια σειρά από επιδιώξεις του -οικονομική καθυστέρηση, όλα από τα ταμεία της Τουρκίας, υποδομές από το παρελθόν κλπ. Ωστόσο, στα θέμα της τριτοβάθμιας παιδείας υπάρχει μια αξιόλογη πρόοδος, γεγονός που υπογραμμίζεται σε παλαιότερες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο.