Τυφλή απόπειρα στο όνομα του Κεμάλ!

Έτσι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε γνωστή παντού-290 νεκροί στις μάχες. Το κρατικό TRT μεταδίδει στις 15 Ιουλίου ότι «έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάρξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας». Πηγές του ΚΥΠΕ από την τουρκική προεδρία, σύμφωνα με ανταπόκριση της Α. Ανδρέου λένε ότι «η χούντα είχε κάνει τους σχεδιασμούς της εδώ και καιρό ωστόσο αναγκάστηκαν να βιαστούν να εκδηλώσουν το πραξικόπημα πριν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στο τέλος του Αυγούστου οπότε, όπως γνώριζαν, θα έχαναν τις θέσεις τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχαν ακόμη αποφασίσει ποιοι στρατιωτικοί θα ήταν που θα αναλάμβαναν την προεδρία, την κυβέρνηση και τα άλλα δημόσια πόστα».

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απαντά: «η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός. Δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία», όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Ο Τ. Ερτογάν παρεμβαίνει στις εξελίξεις με διάγγελμα στις 4 τα χαράματα της 16ης Ιουλίου: «Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από την κινητικότητα, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης για την ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει μια ομάδα, το παράλληλο κράτος, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να εισβάλουν στις δομές του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους.

Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του λαού και ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα μας, βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και αυτή τη στιγμή αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος. Η κίνηση έγινε πριν τις κρίσεις των αξιωματικών. Ήξεραν ότι τους γνωρίζαμε και τους αποβάλλαμε. Η Τουρκία έχει νέες δομές και νέες συμπεριφορές. Έτσι κάναμε τα βήματά μας. Εδώ στο Ατατούρκ πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Είχαμε δεκάδες θύματα. Και σήμερα υπήρξε εισβολή του παράνομου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16.

Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα ότι βομβάρδιζαν το σημείο που βρισκόμουν. Αυτά έκαναν. Επίσης επιτέθηκαν στις Μυστικές Υπηρεσίες, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Έχουν συλλάβει γενικό μου γραμματέα. Δεν ξέρω την κατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλώ, όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων. Εσείς νομίζω, πιστεύετε στις αξίες αυτού του λαού, όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετες απόψεις από εσάς. Δεν είναι πιστοί στις αρχές του κράτους.

Είναι πιστοί στην Πενσυλβάνια (αναφορά στον Γκιουλέν). Απευθύνομαι στους φαντάρους: Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, εσείς μην αντιστέκεστε απέναντι στον κόσμο. Είναι οι πατεράδες σας, οι μανάδες, τα αδέρφια σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και σεις βαρύ τίμημα. Συλλαμβάνονται πολύ αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχεία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Όπως αντιμετωπίσαμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Η οργάνωση του Γκιουλέν, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, την κάνουν με τα όπλα του τουρκικού λαού. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένος. Είμαστε στα καθήκοντά μας και με την βοήθεια του θεού, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας.»

Στο χώρο των αντιδράσεων σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ξεχωρίζω την παρέμβαση του Μ. Ακιντζί. Την ώρα που πολλοί στο διεθνή στίβο περίμεναν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια (όπως Κέρυ, Λαβρόφ) και αναλόγως να πάρουν θέση, μίλησε καθαρά και δυνατά. Δήλωσε ότι «οποιαδήποτε αντιδημοκρατική πράξη οπουδήποτε στον κόσμο είναι απαράδεκτη και ότι η Τουρκία…θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της με πολυφωνία, με αρχές και δημοκρατία και είναι σημαντική η επίλυση των προβλημάτων σε αυτό το πλαίσιο τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή». Την επομένη ημέρα μίλησε αναλυτικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «χαιρέτησε εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων την αποτυχία του πραξικοπήματος, εξέφρασε βαθιά θλίψη για την απώλεια ζωών και ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές το συντομότερο δυνατόν. Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα των πολιτών, των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία απομακρύνεται από εποχές τέτοιων σκοτεινών πραξικοπημάτων. Η βελτίωση της Τουρκίας, ως ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικό κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Η σταθερότητα και η δημοκρατία στην Τουρκία αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή».

Η ερμηνεία που επιχειρεί το CNN στις 16 Ιουλίου έχει τη σημασία της όπως τη διαβάζω στο «Βήμα»: «Στις θυελλώδεις πρώτες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εκκαθαρίσει τον στρατό από τα προδοτικά στοιχεία. «Θα διατηρήσουμε την θέση μας μέχρι το τέλος και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν όπως αξίζει σε προδότες», είπε επιστρέφοντας στην Κ/πολη τα ξημερώματα του Σαββάτου. Δείχνοντας τα λαϊκά ερείσματά του, ο Ερντογάν κινητοποίησε με επιτυχία μεγάλα πλήθη οπαδών οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις σε όλη τη χώρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες του πραξικοπήματος. Σε μια ένδειξη του πόσο μικρή ήταν η υποστήριξη του κόσμου προς τους πραξικοπηματίες, ακόμα και οι πιο σφοδροί επικριτές του Ερντογάν καταδίκασαν δημοσίως την συνωμοσία. Και τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο – το οποίο βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη – κατήγγειλαν απερίφραστα το πραξικόπημα»