Βήμα μπροστά με Ρομπάϊ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε στη Λευκωσία στις 15 Οκτωβρίου ότι «θα παρακολουθεί προσωπικά το κυπριακό και ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία πολύ στενά. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν την πιθανότητα να υπάρξει πιο μεγάλη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τρόπους να γίνει αυτή πιο απτή. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας πάνω σ’ αυτό το θέμα σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες». Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι «θα ήθελα να στραφώ σε ένα θέμα πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή μου καρδιά», προσθέτοντας ότι πρόκειται για κάτι που βρισκόταν ανέκαθεν «στον πυρήνα του είναι της Ένωσης: συμφιλίωση και στην περίπτωση της Κύπρου, επανένωση». Συχνά, τα προβλήματα φαίνεται να μην μπορούν να υπερπηδηθούν, όπως πάντοτε μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εμπιστοσύνης, μέσω του διαλόγου. Σαράντα χρόνια διαίρεσης σ’ αυτό το νησί είναι πολλά και πρέπει να τεθεί ένα τέλος».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τις δύο πλευρές να μην χάσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιτευχθεί, πρόσθεσε. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ωφέλιμο, με πολλούς τρόπους, ανέφερε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη λύσης», προσθέτοντας ότι «έχετε και την πλήρη προσωπική μου υποστήριξη επίσης». Υπάρχει μόνο μία επιλογή στο τραπέζι, «μια συνολική και διαρκής λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος όλων των πολιτών της Κύπρου». Κληθείς να σχολιάσει την μη εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου, ο Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι όλοι πρέπει να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν και η Τουρκία, ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει».

Κατά τη δική του εναρκτήρια δήλωση και αναφερόμενος στο κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι «είμαι δεσμευμένος να εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι μετέφερε στον Βαν Ρομπέι, ότι η λύση πρέπει να μετουσιώνει και να κατοχυρώνει πλήρως την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και τις αξίες και αρχές της.

«Υπό αυτό το πρίσμα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρότασή μου για ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία», Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη και στην ανάγκη να υπάρξει μια δυναμική ώθηση στις διαπραγματεύσεις και ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προτάσεις του που συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου. Η αποδοχή της πρότασής μας θα απέφερε τεράστια οφέλη στο λαό της Κύπρου»

Η συζήτηση Αναστασιάδη-Ρομπάι είναι ιδαίτερα επωφελής για την Κύπρο γιατί φτάνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωκυπριακής σχέσης: Πώς η ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του κυπριακού. Ως γνωστόν, στον πολιτικό αγώνα δεν υπάρχουν αυτόματες λύσεις που με μαγικό ραβδί επιλύουν τα πάντα. Με τις δικές μας πρωτοβουλίες και τη συνεπή πολιτική δράση να θέσουμε το κυπριακό στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια κοινή πρωτοβουλία ΟΗΕ-ΕΕ για την επίλυση του κυπριακού. Να δώσουμε έμφαση στη θετική δράση, στις πρωτοβουλίες που δημιουργούν νέο κλίμα και στη δημόσια συζήτηση πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Η δημόσια συζήτηση αφορά πολίτες και πολιτικούς που δεν συμφιλιώνονται με την ιδέα της λύσης «όπως είμαστε», γιατί αυτό συνιστά τον άλλο δρόμο προς την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας. Οι πρωτοβουλίες για την επίλυση του κυπριακού πρέπει να έχουν έντονη την ευρωπαϊκή σφραγίδα και, κυρίως, να βλέπουν μπροστά μέσα από την οικοδόμηση ενός νέου κυπριακού μέλλοντος πλήρως ενταγμένου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.