Βήμα Οτσαλάν στο στάδιο της ειρήνης

Ο Τ. Ερντογάν άνοιξε επίσημα τη συζήτηση στις 10 Ιανουαρίου 2013: «τα βήματα που έχει κάνει πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση δείχνουν την ειλικρίνειά της στο θέμα επίλυσης του κουρδικού. Τα μέλη του ΕΚΚ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την Τουρκία» (10/1/2013).

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν απάντησε στις 21 Μαρτίου στον Τ. Ερτογάν. Με μήνυμά του μπροστά σε ένα εκατομύριο κούρδους  στο Πάρκο του Νεβρόζ στο Ντιγιάρμπακιρ με την ευκαιρία του Νεβρόζ (του κουρδικού «Νέου Έτους») κήρυξε κατάπαυση του πυρός. Το μήνυμα Οτσαλάν αναφέρει και τα εξής: «ο αγώνας μας δεν ήταν ενάντια σε καμία φυλή, θρησκεία ή ομάδα. Ο αγώνας μας ήταν ενάντια σε κάθε είδους πίεση και καταδυνάστευση. Σήμερα ξυπνάμε σε μία νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία και ένα νέο μέλλον. Μία καινούρια εποχή ξεκινά σήμερα. Ανοίγει μία πόρτα μετάβασης από τον ένοπλο αγώνα σε μία δημοκρατική διαδικασία. Είναι καιρός για ενότητα. Τούρκοι και Κούρδοι πολέμησαν μαζί στο Τσανάκαλε και συνέστησαν την τουρκική βουλή μαζί το 1920. Η βάση ενός νέου αγώνα είναι οι ιδέες, η ιδεολογία και οι δημοκρατικές πολιτικές. Καλώ όλους να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό νεωτερισμό για να ξεφύγουν από αυτές τις πιέσεις που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της ιστορίας και της αδελφότητας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Έθνος» το μήνυμα Οτσαλάν ανέγνωσαν βουλευτές του κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία»  (BDP) στα κουρδικά και τα τουρκικά. Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων και εκατό ξένων ανταποκριτών βρίσκονται στην περιοχή. Οι συγκεντρωμένοι, ντυμένοι με τα παραδοσιακά κουρδικά χρώματα- κίτρινο, κόκκινο, πράσινο- ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί το βασικό σημείο εορτασμών του Νεβρόζ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία ανάμεσα στους πολίτες. Περίπου 5.000 υπάλληλοι ιδιωτικής ασφάλειας έχουν επιστρατευθεί από τους διοργανωτές, μαζί με 3.000 αστυνομικούς. Ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αναφέρουν οι διοργανωτές, τονίζοντας ότι η αστυνομία δεν θα πλησιάσει στην κύρια περιοχή των εορτασμών».

Η παρασκηνιακή συνεννόηση Ερτογάν-Οτσαλάν φαίνεται να προχωρά, και παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν, κάποιο χρονοδιάγραμμα είναι σε εξέλιξη, καθώς αυτή η δήλωση Οτσαλάν είχε προβλεφθεί από τον τουρκικό τύπο ως μέρος της διαδικασίας της λύσης -από τον ένοπλο αγώνα του ΕΚΚ στην παράδοση των όπλων και στη συνεργασίσα μέσα από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ελευθερίες για τους κούρδους. Η εφημερία «Ταράφ» έγραψε ότι σε αυτό το «χάρτη διαδρομής» σταδιακά «θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί σε μέλη του ΕΚΚ να ξεκινήσουν νόμιμη πολιτική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα το ΕΚΚ θα διεξάγει «εθνικό συνέδριο» τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2013 όπου θα ανακοινώσει την απόφαση του για τερματισμό της ένοπλης πάλης. Στο συνέδριο θα υιοθετήσει «ιστορική διακήρυξη» του Οτσαλάν για την εκτίμηση των εξελίξεων και για την αξιολόγηση των σχέσεων Τούρκων και Κούρδων. Θα εγκαταληφθεί το όνομα «ΕΚΚ». Το τελικό στάδιο είναι το στάδιο της ειρήνης».