Βραβείο Γιάννος Κρανιδιώτης 2006

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Ο θεσμός του ετήσιου βραβείου«Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης» ανταποκρίνεται με επιτυχία στους στόχους που εξ αρχής θέσαμε. Συναντά τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού Γιάννου Κρανιδιώτη: πρωτοποριακός σχεδιασμός, θαρραλέα σκέψη, πολιτική διορατικότητα. Ο συνδυασμός αυτών των τριών χαρακτηριστικών σε

μια ισχυρή προσωπικότητα έδωσε στην πατρίδα μας την πιο σημαντική εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία της. Την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004.

Το βραβείο αυτό είναι μια ελάχιστη αναγνώριση στο μεγάλο έργο που άφησε πίσω του ο Γ. Κρανιδιώτης. Τον γνωρίσαμε ως πολιτικό. Το έργο και τα ενδιαφέροντά του απλώνονταν σε πολλούς άλλους τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, οι τέχνες, η ποίηση.

Πρωτοπόρος σχεδιαστής για τα μεγάλα αλλά και σκληρός διαπραγματευτής πάνω στις λεπτομέρειες γιατί γνώριζε την πραγματική σημασία της κάθε λέξης. Οι μεγάλοι σταθμοί της ενταξιακής πορείας της Κύπρου φέρουν τη

σφραγίδα του κορυφαίου κύπριου πολιτικού, του Γ. Κρανιδιώτη. Η Τελωνειακή Ένωση, η Συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995 και τα κείμενα στο Ελσίνκι το 1999 είναι οι τρεις σταθμοί που έδωσαν στην Κύπρο το εισιτήριο για την ένταξη. Και οι τρεις είναι σχεδιασμός του Γ. Κρανιδιώτη.

Σε αυτή τη μεγάλη πορεία, γνώριζε τις δυσκολίες, άκουγε και τις γκρίνιες από διάφορους. Στις δυσκολίες απαντούσε: «θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να τις ξεπεράσουμε». Στις γκρίνιες απαντούσε: «άστε τους να γκρινιάζουν, εγώ θα βάλω την Κύπρο στην ΕΕ…».

Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που ήξερε να παλεύει για τις μεγάλες ιδέες

και κυρίως ήξερε να κερδίζει τις μεγάλες μάχες. Με καθαρή σκέψη, με σαφείς στόχους, με ασίγαστο πάθος για τις

πολιτικές που πίστευε και προωθούσε. Σε αυτό τον αγώνα έδωσε τα πάντα. Τις ιδέες και τις δράσεις του, το πάθος και την εργατικότητά του. Τελικά και την ίδια τη ζωή του.

Σήμερα το βραβείο «Γ. Κρανιδιώτης» με απόφαση της Επιτροπής απονέμεται στο μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Πιστεύω ότι η Επιτροπή στο πρόσωπο του Μ. Χριστοδουλίδη συνάντησε όλα τα κορυφαία χαρακτηριστικά που οι προδιαγραφές του βραβείου θέτουν. Ο Μ. Χριστοδουλίδης άνοιξε δρόμους με τη μουσική του δημιουργία, έπεισε ότι το μεγάλο έργο είναι πάντα επίκαιρο. Η

μουσική του πάνω στους αρχαίους τραγικούς ποιητές, η μουσική του πάνω στην ακριτική κυπριακή ποίηση και η

μουσική του πάνω σε σημαντικούς ποιητές είναι τρία από τα επίπεδα της παρουσίας του που τον κατατάσσουν στη μεγάλη σχολή των μεγάλων μουσικοσυνθετών του καιρού μας.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης συνδέονται με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Κορυφαίο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ποιότητα του έργου τους σε συνδυασμό με τη σεμνότητα, το ήθος και την εργατικότητα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κέρδισαν τον έπαινο και την αναγνώριση με την πληρότητα του έργου τους.

Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος OΠΕΚ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007