Βραβείο “Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης” 2013, Απονομή στον Τάκη Χατζηδημητρίου και την τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Τάκη Χατζηδημητρίου,

Φίλοι της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά,

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά επιτέλεσε σημαντικό έργο στον τομέα της. Αφιέρωσε χρόνο, πείσμα, άνοιξε δρόμους.

Ξεπέρασε εμπόδια γιατί γνώριζε ότι τίποτα στο κυπριακό δεν είναι εύκολο ή απλό.

Σήμερα παρακολουθούμε εγκαίνια, αναστηλώσεις, βελτιώσεις πάνω σε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Πίσω από τα εγκαίνια υπάρχει μια μικρή κατάθεση ψυχής.

Η ΤΕ έδωσε και δίνει ένα πειστικό παραδειγμα ότι ε/κ και τ/κ μπορούν να εργαστούν μαζί, να φέρουν αποτέλεσμα, να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός: Είκοσι μνημεία, είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Έντεκα εκτελούνται για τη διετία 2014-15. Δεκαπέντε μικρά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου σφράγισε την εργασία της Επιτροπής με το ακούραστο πάθος του για την ενωμένη Κύπρο. Αυτό σημαίνει Πρωτοποριακή Δημιουργία: να ανοίγεις δρόμους ακόμα και όταν γύρω σου οι δυσκολίες μοιάζουν ανίκητες, να δείχνεις αντοχές, να εμπνέεις με το έργο σου, να κινητοποιείς δημιουργικά την κοινή γνώμη, να αλλάζεις τους συσχετισμούς για την υπόθεση της ελεύθερης Κύπρου.

Μαζί με τον Τάκη Χατζηδημητρίου, η Αθηνά Παπαδοπούλου, η Αγνή Πετρίδου, ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης, ο Σοφοκλής Χατζησάββας. Μαζί με την Εμινέ Πίλλυ, πρόεδρο, ο Αλί Τουντζάι, ο Αλί Κανλί, ο Μουσταφά Κεμάλ Κασάπογλου, ο Μουσταφά Αλτάν.

Η Επιτροπή του Βραβείου θεωρεί ότι το Βραβείο «Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης» δεν απονέμεται. Κατακτιέται. Και ο Τάκης Χατζηδημητρίου το κατέκτησε με το σπαθί του,

Γιατί υπήρξε ευρωπαϊστής από πεποίθηση.

Γιατί με συνέπεια στήριζε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Κύπρου, ενώ κάποιοι δίπλα του φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Γιατί εργάστηκε από τη θέση του Συντονιστή Εναρμόνισης για την υλοποίησή του.

Γιατί αξιοποίησε την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά ζητήματα για να κάνει το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιστιστική Κληρονομιά ακόμα πιο στέρεο.

Γιατί ως σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κράτησε ψηλά τις έννοιες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι,

Η εκδήλωση απονομής του Βραβείου μας δίνει μια αφορμή να θυμόμαστε τον αρχιτέκτονα του ευρωπαϊκού δρόμου της Κύπρου. Ο Γ. Κρανιδιώτης εργάστηκε ακούραστα, με σχέδια και πάθος για να δει την Κύπρο μέλος της ΕΕ, ενωμένη, ελεύθερη, ισχυρή.

Είχε όραμα, σχέδιο και γνώριζε πώς να υλοποιήσει εφικτές πολιτικές. Πολιτικός που καθόρισε με το έργο του την έννοια της Πρωτοποριακής Δημιουργίας.

Η πολιτική του φυσιογνωμία εκφραζόταν σε χαμηλούς τόνους, με τεκμηρίωση, με ορθολογισμό. Ήταν ενάντια στη δημαγωγία, ενάντια στο λαϊκισμό, δεν παραπλανούσε τους πολίτες με αμετροεπείς αναφορές.

Ηγείτο του πλήθους και δεν ήγετο από αυτό, όπως απαιτεί ο Θουκυδίδης- θυμηθείτε 6η Μαρτίου 1995, S300, Ελσίνκι, περιπέτειες με τη φράση του για το «παράγωγο δίκαιο».

Το κεντρικό σημείο της στρατηγικής Κρανιδιώτη – βήμα, βήμα ένταξη στην Ε.Ε.- πολεμήθηκε συστηματικά από ορισμένους στη νήσο. Κάθε βήμα για την ένταξη αντιμετωπιζόταν αρνητικά ή αδιάφορα. Ο ίδιος αγανακτούσε. Αλλά απαντούσε: «ασ’ τους να γκρινιάζουν. Εγώ θα βάλω την Κύπρο στην ΕΕ!».

Για τον Γιάννο η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό πλεονέκτημα για να λύσουμε το κυπριακό. Παράδειγμα: Συντονιστής της ΕΕ στο κυπριακό. Παράδειγμα: η ΕΕ να σφραγίσει το ζήτημα γύρω από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Παράδειγμα: ανοικοδόμηση (Αμμόχωστος και αλλού) ενταγμένη στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Παράδειγμα: αναπτυξιακές πολιτικές με κοινοτικά προγράμματα.

Παράδειγμα: ανάπτυξη επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες με κοινοτικές πολιτικές.

Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι,

αυτό που μετρά είναι τα μεγάλα έργα, αυτό που μετρά είναι αν ένας πολιτικός αφήνει το αποτύπωμά του στην ιστορία. Κοιτάξτε γύρω μας: η ιστορία αγνοεί τα σκουπίδια. Την ιστορία την ενδιαφέρουν όσοι αντιλαμβάνονται τον πολιτικό αγώνα ως υπόθεση που προωθεί το «μονιμότερο συμφέρον της πόλης».

Επιλογικά, δυο φράσεις από τον Γιάννο, 27 Ιουλίου 1999. Τις θυμάμαι σαν χθες:

Η πρώτη: «το να ενταχθούμε στην ΕΕ μόνο, so what; Όλη η υπόθεση είναι να λύσουμε το κυπριακό!»

Η δεύτερη: «αν τα καταφέρουμε στο Ελσίνκι, πρώτο μου βήμα να πάω στην Κερύνεια, να μιλήσω στους τ/κ επιχειρηματίες, είναι φιλοευρωπαίοι…».

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι μεγάλη η τιμή για εμάς που απόψε είστε μαζί μας. Να μιλήσουμε για τον Γιάννο και να τιμήσουμε τον Τάκη Χατζηδημητρίου. Η συνεχής προσπάθεια που καταβάλλετε για να ταυτίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με εκείνα των μεγάλων δυνάμεων. Η ορθολογική αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις που ακολουθείτε. Ο στόχος σας για τη δραστήρια συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης συνιστούν ένα συνδυασμό πολιτικής που υπόσχεται περισσότερα! Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ξανά!

ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ,  ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ», 2013, ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 23 ΜΑΙΟΥ 2014